Czekoloady, kawy, yerba mate Fairtrade
Firma Szczypta Świata powstała w 2005 roku od początku importując i sprzedając w Polsce oryginalne produkty z tzw. Globalnego Południa na etycznych zasadach. Założeniem działania było zawsze pokazanie i docenienie ludzi, którzy stoją za produktami, które spożywamy i których używamy. Szczypta Świata stała się jednym z członków założycieli Polskiej Koalicji Sprawiedliwego Handlu, dziś – Fairtrade Polska. Od 2012 roku sprzedaje produkty pod własną marką Pizca del Mundo (czyli po hiszpańsku szczypta świata) kierując się tymi samymi zasadami – etycznym i ekologicznym pochodzeniem, wysoką jakością i estetycznym wyglądem. Wszystkie produkty marki Pizca del Mundo posiadają certyfikat ekologiczny, pochodzą ze sprawiedliwego handlu i są ozdobione pięknymi pracami wrocławskiej artystki Pauliny Mager.
Wszystkie produkty marki Pizca del Mundo dostępne w ofercie Bio Planet to produkty klasy premium. Yerba mate Pizca del Mundo wyróżnia spośród innych dostępnych na rynku nie tylko certyfikat ekologiczny, ale też suszenie surowca wyłącznie gorącym powietrzem, a nie dymem, co czynie je delikatniejszymi i zdrowszymi. Ważne jest też to, że nie zawierają pyłu (są to tzw. despalady). Dodatkowo badania porównawcze przeprowadzone w polskim laboratorium wykazują niespotykaną w innych yerbach zawartość kofeiny. W ofercie są czyste yerby lub mieszanki przygotowywane w Polsce wg unikalnych receptur na bazie wysokiej jakości surowca, w tym tradycyjnych polskich ziół jak rumianek czy czarcie żebro. Wszystkie kawy dostępne w ofercie Bio Planet są świeżo wypalanymi w Polsce kawami Specialty. Są zróżnicowane pod względem kraju pochodzenia, stopnia palenia oraz grubości mielenia, dzięki czemu można dobrać odpowiednią kawę do planowanego sposobu zaparzania. W ofercie Bio Planet znajdują się również czekolady do picia Pizca del Mundo w kilku smakach.
W przypadku yerba mate obróbka samego surowca jest bardzo innowacyjna – od stuleci bowiem yerba mate suszono dymem, obecna wiedza na temat wpływu wędzenia i dymu na organizm człowieka kazała nam szukać nowych rozwiązań i nasz surowiec suszony jest gorącym powietrzem bez dostępu dymu. Z kolei mieszanki powstają w bardzo tradycyjny sposób, ich pierwowzory sporządzane są w kuchni, a nie laboratorium. Kawy Specialty Pizca del Mundo odpowiadają trendom tzw. Trzeciej Fali w konsumpcji kawy. Przygotowujemy do perfekcyjnie do metod alternatywnych jak Chemex czy Aeropress, ale też tradycyjnych.
Kawy są wypalane w niewielkiej palarni w piecu na 16,5 kg, co gwarantuje duży poziom kontroli nad tym procesem. Wszystkie mieszaki yerba mate są robione ręcznie, w rodzinnym zakładzie, produkty te są również ręcznie pakowane. Czekolady robione są w niewielkim zakładzie produkcyjnym.
Główne surowce pochodzą zawsze od kooperatyw lub firm Fair Trade, np. z Peru, Brazylii, Hondurasu czy Etiopii. Natomiast dodatki, jak np. zioła dodawane do yerba mate to przede wszystkim polskie zioła jak mięta, melisa, chmiel, czarcie żebro czy rzepik/
Dodatkowe praktyki ekologiczne wprowadzane w naszej firmie to obowiązkowo użycie kompostowalnych naczyń podczas wszelkiego rodzaju imprez, gdzie używane są kubki czy mieszadełka jednorazowe. Co ważne naczynia te są przez nas faktycznie zbierane i faktycznie kompostowane. Również wszystkie odpady organiczne w biurze są na bieżąco przerabiane przez biurowy wermikompostownik z dżdżownicami kalifornijskimi.
Posiadamy certyfikat ekologiczny, Fairtrade, w trakcie certyfikacji WFTO. Utrzymujemy dobre stosunki z zaopatrującymi nas rolnikami, regularnie ich odwiedzamy zarówno ucząc się od nich na temat uprawy kawy, kakao czy yerba mate, jak i przekazując im informacje dotyczące trendów i oczekiwać rynku premium.